Hopp til hovedinnhold

Lag et lunt rede med edderdun

«Det lages flere Lamborghinier hvert år enn edderdunsdyner»

Edderdun er dun av svært høy kvalitet. Som en beskyttet art blir bare naturlig røyting fra bestanden høstet inn. Ved redebygging bruker eggepassende hunner det lune underlaget med dun fra de myke magene, slik at kroppsvarmen kan overføres direkte til eggene som ruges. Når de vordende mødrene flyr fra reirene for å finne mat, fjerner erfarne innhøstere forsiktig dunet og erstatter det med strå.

Over 60 reir må høstes for å samle nok dun til bare én dyne, som i gjennomsnitt vil ha litt over 2 kilo dun. Globalt samles det inn omtrent 2 300 kg med edderdun årlig i motsetning til titusener av tonn gåsedun hvert år.

«Det lages flere Lamborghinier hvert år enn edderdunsdyner», forteller Michael de la Place, edderdunsekspert og grunnlegger av luksussengetøyprodusenten St. Genéve. «Edderdun er det absolutt beste du kan bruke i dyner – ingenting annet kommer i nærheten.» For de som krever kun det aller beste: en DUX Super King Winter dyne med silketrekk koster ca. 100 000 kr.

Som president i Downmark, en ideell organisasjon som rapporterer om dunindustrien, gir det mening at Michael de la Place er så lidenskapelig opptatt av edderdun. DUX drar nytte av hans uvanlige ekspertise – han samarbeider med oss om en rekke produkter, blant annet utformingen av våre dyner, laken og puter. Hans kunnskap om dun og bomull gjør at han kan skape design som er usedvanlig effektivt.

«Med isolasjonsmaterialer gjelder prinsippet om at jo mindre luftlommer, desto høyere er isolasjonskvotienten», forklarer de la Place. Edderdun er eksepsjonelt fint, og tykkelsen er bare en brøkdel av menneskehåret. Dunene fester seg naturlig sammen og danner en supermyk masse, som er mye lettere enn annet dun. «Edderdun er dobbelt så fint som gåsedun, så det er mye varmere om vinteren. Og om sommeren puster det bedre, så det er kjøligere.» Det stemmer – en dyne av utmerket kvalitet holder kroppstemperaturen konstant uansett romtemperatur, og du kan derfor bruke en edderdunsdyne året rundt.

Kalde ender betyr varme dyner

Ærfuglen lever i subarktisk klima og tilbringer mesteparten av livet i havet rundt polarsirkelen. Dunets utrolige isolerende egenskaper beskytter dem bokstavelig talt mot frost – vintertemperaturen i Nord-Atlanterhavet kan falle under null grader Celsius, men havet fryser ikke helt til på grunn av saltinnholdet.

De fleste ærfugler hekker på Island, og innhøsting av edderdun er en islandsk tradisjon som har blitt praktisert i over tusen år. Selv om ærfugler er ville, har de blitt så tolerante overfor mennesker at noen til og med kan bli klappet mens de sitter i reirene sine.

Nylige studier har bekreftet at det ikke gjøres noen skade på hverken ender eller egg ved innhøsting av dun. Stadig flere innhøstere er faktisk frivillige som støtter viltreservater for endene de høster dunet fra. Det er også verdt å merke seg at det kun er edderdun som innhøstes – alt annet dun er et biprodukt fra fjærkreindustrien.

Den virkelige historien

På grunn av knapphet og høy pris har falske edderdunsdyner funnet veien inn på markedet. De la Place har en utarbeidet en enkel test for å fastslå om en dyne inneholder edderdun eller ikke. «Siden edderdun klynger seg sammen, tar du bare et hjørne av dynen, griper tak i dunet på innsiden og prøver å dra det fra hverandre», forklarer de la Place. Hvis det føles litt som en borrelås, vet du at det er edderdun.»